lördag 27 december 2008
Från lugn till lugn
Men just nu är det även i bokstavlig mening som jag åker från lugn till lugn, och trivs med det. Imorgon tar vi tåget till mina föräldrar och stannar där i en vecka. Nyår och hela faderutten blir det, utan några glassiga partyn - det är nog knappt att folk håller sig vakna till tolvslaget.
Bilden beskriver det där med lugn på ytan, och något annat inombords... någon som väntade otåligt på att det skulle bli dags att öppna julklapparna.
torsdag 25 december 2008
Nostalgi och framåtblickar
Det är en insikt att komma till, det också: ingenting blir perfekt. Magin finns i ett kort, kort ögonblick, men aldrig mer än så.
Inte för att jag är så klok hela tiden, jag gormade minsann jag också igår före julmaten när den rofyllda känslan inte alls ville infinna sig, trots att vi bara var tre stycken med olika önskemål om tillvaron (och dessutom bor vi alltid ihop).
Men vi överlevde allihop, och känner oss ganska nöjda än så länge. På kvällen kom svärföräldrarna och vi åt risgrynsgröt med fruktkompott allihop. Och nu ska vi snart iväg på juldagsmiddag hos dem igen, efter mitt kyrkvärdspass och en lekparkspromenad där jag saknade min kamera bland iskristallerna.
Jennys blogg fick mig att fundera över ett ledord för 2009: lust. Så får det bli. Göra mer av det jag vill, och försöka kombinera så att både själ, kropp och intellekt får sitt.
måndag 22 december 2008
Efter husbranden
Konstigt känns det på alla möjliga sätt. Minna fick åka till farmor och farfar redan igår eftermiddag för att slippa vara i rökångorna, men efter rejäl genomvädring är nu lukten borta. Men man tänker lite annorlunda. En liten cigarrett på fel plats, och så är man inte till alls längre. Och allt som hade kunnat brinna här i lägenheten, som ju är överbelamrad med prylar, och allt som den andre skulle få ta hand om ifall det skulle hända den ene något ... ja, det satte faktiskt igång både tankar och verksamhet.
Tyst och tomt är det nu här hemma, eftersom J är på jobbet och Minna hos farmor och farfar. Jag ska gå en vända till förrådet och ställa ner lite prylar, dammsuga och sedan fundera över hur jag ska tillbringa resten av dagen. Men allt är så otroligt tyst och tomt... ja, jag ska inte upprepa mig mer. Ni som har barn förstår.
söndag 14 december 2008
Myspys
Två väldigt bra julpysseltips kan jag förmedla, kanske i synnerhet att göra tillsammans med barn. Enkelt, men ger resultat. Sockerslottet är bitsockerbitar som muras ihop med kristyrsmet. De frostade ljuslyktorna är penslade med lim och sedan har vanligt strösocker strötts på.
Sedan kunde luciafikat bli så här mysigt.
lördag 13 december 2008
Bloggutmaningen
Regler:
1. Publicera reglerna på din blogg.
2. Svara på de sex 8-sakerna
3. Meddela de utmanade på deras bloggar
8 favoritprogram
1. Ordbehandlingsprogram. Vad vore livet utan det?
2. InDesign
3. Photoshop
4. Acrobat Professional
5. Six feet under (fast det går inte på TV längre)
6. Hjärnkontoret i Bolibompa
7. Hotell Kantarell i Bolibompa
8. REA i Bobster
8 saker jag gjorde igår
1. Lämnade Minna på dagis, med matsäck packad för den vanliga fredagsutflykten, denna gång i regn. Sötisen frågade förundrat när vi mötte fröknarna, som stod och huttrade i dörröppningen: ”ska vi vara ute idag”?
2. Debatterade den enskilde individens ansvar för flygresornas miljöpåverkan på fikarasten.
3. Skrev en text om ändrade regler för arbetskraftsinvandring.
4. Åt buffélunch på Bamboo Palace tillsammans med tre fredagströtta kollegor.
5. Kollade av med chefen om jag får läsa en själavårdskurs på Uppsala universitet i vår trots att det innebär att jag behöver vara studieledig på måndagar, som är våra mötesdagar – och det får jag! Ska bli roligt att läsa en kurs för Owe Wikström.
6. Tog fel linje på tunnelbanan när jag skulle till Tensta – istället hamnade jag i Kista.
7. Fick scennerver medan jag fixade mig inför dansuppvisningen, men jag och mina 6 danspartners övade absurt mycket i alla möjliga skrymslen och vrår och gjorde nog en riktigt bra insats på elevshowen.
8. Missade Roslagsbanan 00.08 med tio minuter och fick sitta på Östra station och vänta i trekvart. Inte jättekul. Som tur var hade jag en bok med, men det kändes ändå väldigt ruggigt. För ovanlighetens skull övervägde jag seriöst att ta en taxi, men tänkte på Unicef-reklamen och bestämde mig för att köpa en Första hjälpen-väska istället (jag är ett hopplöst fall när det gäller deras reklam, klockrenare träffbild än jag finns nog inte).
8 saker jag ser fram emot
1. Att det väldigt snart blir ljusare.
2. Att hoppa ner i badkaret om några minuter.
3. Lediga dagar, många fler i sträck än det brukar vara så här års.
4. Lång skön söndagsfrukost imorgon.
5. Själavårdskursen i vår
6. Att det planerade stambytet kommer att vara klart om några månader.
7. Ett spännande möte som jag ska på den 17 december.
8. Nytt år snart, på något sätt inbillar jag mig att saker plötsligt ska förändras till det bättre som genom ett trollslag.
8 favoritrestauranger
1. Gondolen
2. Underbar
3. Hurry Curry
4. Pascha Deli
5. Palmyra Kebab
6. Vapiano
7. Martins gröna
8. 113 50
8 saker på min önskelista
1. Att de i min omgivning som inte mår så bra snart mår bättre.
2. Mindre julhets – att fler tänker längre än näsan räcker och ger bort vettiga saker eller inga alls, istället för att stressa runt som galningar för att köpa oönskade saker.
3. Snö i Nora under perioden 28 december – 4 januari.
4. Ny bebis i magen, fast det är ju sånt man knappt törs skriva.
5. Mod och ork för egen del, may the force be with me, typ.
6. Överdragsbyxor så att jag också kan vara ute och leka i snön om det blir någon.
7. Skrivlust.
8. En sån där mediemotttagare så att man kan ladda hem hyrfilmer direkt via nätet, utan att behöva ha kabel-tv vilket jag annars inte har någon nytta av.
4. personer jag utmanar
1. Sofia
2. Kerstin
3. Elise
4. Jenny
Ung fototalang
Hennes tekniska kompetens ligger på en helt annan nivå än min, måste erkännas.
Sen fotade hon glatt i ungefär en halvtimme på egen hand, och dokumenterade viktiga delar av närmiljön.
Dansuppvisning
söndag 30 november 2008
Förresten...
Katarina Bjärvalls Under tiden var väldigt, väldigt bra: så skulle jag också vilja återge vad som händer i människors huvuden och i deras samtal med varandra. Och berätta hur våra liv är ömsesidigt beroende av varandra, utan att skriva läsaren på näsan. Rekommenderas!
Pyssel & Bach
Däremot har vi varit kreativa på andra sätt denna helg: bakat lussebullar och pepparkakor såklart, gjort frostade ljuslyktor och filthjärtan, fått nästan alla julklappar beställda på nätet (jag är oerhört tacksam över alla nätshoppar så här års - tack för att ni finns!), fotograferat en hel massa och sjungit i både kyrkan och hemma. Idag var jag på en fantastisk adventsgudstjänst med Bachs kantat nr 36, och fick gåshud över hela kroppen, så bra var de.
Minna utbrast "bra jobbat!" när jag fick upp adventsstjärnan i fönstret också. Det är härligt med en personlig hejaklack.
måndag 24 november 2008
Som man bäddar får man ligga
Igår var vi på Gröna Lunds julmarknad. Förmiddagen var solig och behaglig, men eftermiddagen var desto kallare. Det bästa var karusellen och att jag kastade bollar, tyckte Minna. Jag vann dock ingen grön krokodil trots att jag var hemskt nära. Den ensamma burk som envist stod kvar var säkert fasttejpad.
Fascinerande var pappan i familjen som skulle kasta efter oss. Han blev av mamman ombedd att representera familjen, och tog i för kung och fosterland så att bollarna hamnade ungefär en meter under burkstapeln som man skulle träffa. Manliga ideal som heter duga.
Hursomhelst, vi blev så småningom frusna till max och trots en varm korv och bussfärd blev Minna förkyld IGEN. Hett tips till alla Gröna Lund-besökare: dubbelt så varma kläder som man tror ska behövas.
lördag 22 november 2008
torsdag 13 november 2008
November
Och just under den perioden ska man tvinga sig själv att skriva en roman. Puh. Nä, det var kanske lite väl ambitiöst tänkt. Jag tror inte att jag når målet med 50 000 ord. Får se om jag återfår skrivarglädjen under helgen - den här veckans vardagkvällar har jag mest velat sova.
Däremot var en spavistelse på Skepparholmen helt rätt. Utomhuspool att glida ner i och se ångan stiga mot den sammetsmörka himlen. Fåtöljer att sitta i iklädd morgonrock, och läsa tidningar, lyssna på klassisk musik och titta på brasan. Kurbad. Mysigt.
Jag har också varit på kursträff i cirkeln Liv i balans och återigen påmints om hur dålig jag är på att hantera dåligt ledarskap. Jag klarar liksom inte av det alls, utan blir en rabiat jobbig människa som tar över. Där har jag en förbättringspotential.
Idag har jag varit på InDesign-kurs och känner mig sugen på att sitta och skapa en massa snygga saker. Men inte klockan halv elva på kvällen, snart ska här sovas!
söndag 2 november 2008
Frost och skrivande
Första riktiga dagfrosten idag, med tunna ishinnor på vattenpölarna vid stranden. Minna kastade isflak och vi matade änder.
Idag har jag också börjat på mitt NaNoWriMo-projekt. Under november ska jag skriva en roman (eller något romanaktigt) på minst 50 000 ord. Vi får se hur det går, men jag är väldigt peppad att uppnå målet. Läs mer på www.nanowrimo.org (fast just nu kommer man inte in där, det är många som har samma idé).
söndag 19 oktober 2008
Allt det annorlunda som vi vill ha
Temat var orientaliskt med inredningsdetaljer, musik och mat därefter. Samtalen var livliga kring borden. Ett ämne vi kom in på var hur svårt det är att hitta en middagsrestaurang med svensk mat i Stockholm. Om man får utländskt besök och ska bjuda någon på middag, och besöket önskar sig svensk mat - vart går man då? Jag har ingen aning. Jag äter gärna libanesiskt, grekiskt, italienskt, kinesiskt, vietnamesiskt, indiskt - men det är inte direkt så att jag längtar efter svensk husmanskost när jag ska ut och äta middag.
tisdag 14 oktober 2008
Att lära sig vara mänsklig
Å andra sidan sa en föreläsare på vår personalkonferens att den enda varelsen som gör en massa felaktiga val och vet om det är människan. Det ligger väl något i det.
Ibland känns det bara så tröstlöst att inget verkar förändras. Jag tror att jag i bakhuvudet har den 1800-talsroman jag nyss har läst, Tistelöns ros av Emilie Flygare-Carlén. På något sätt är de stora utmaningarna och svårigheterna desamma idag, nära 200 år senare.
Ibland känns det väldigt slösaktigt att inte hjärnan kan ta till sig alla samlade erfarenheter som finns genom generationerna och tiderna. Tänk vad mycket vettigt man skulle kunna åstadkomma om inte varje individ behövde göra ungefär samma typ av misstag, generation efter generation.
fredag 19 september 2008
Återhämtning
Och så går jag kurs som också ger massor av höstenergi. En kurs i konsultativt arbetssätt, där jag får fundera massor på hur jag kommunicerar och hur jag påverkas av och påverkar andra. Där får jag dessutom göra en personlig handlingsplan där jag får vara hur egoistisk som helst. Och, lyxigt till max: jobbet betalar både kurslitteraturen och tiden jag lägger ner för att göra mina läxor.
Nu ska jag gå till dagis och hämta M. Också en lyx i sig, när man får varva det med annat.
torsdag 4 september 2008
Distansarbete
Men på något sätt är det roligt också. Skönt att lyfta rumpan från kontorsstolen. Skönt att bo på hotell och äta hotellfrukost, även om vi måste ha webbmöte samtidigt som äggröran skyfflas in.
Val med konsekvenser
Och det jobbiga är ju att nästan alla väljer som jag. De har inte tid, ork och energi, vilja och drivkrafter att ersätta en massa härliga kvällar med familjen eller andra aktiviteter med att sitta instängd i ett mötesrum och höra folk dividera med varandra i frågor som man oftast inte förstår så mycket av. Och inte har man beslutsrätt särskilt ofta heller, som ersättare. Man sitter bara där och blir frustrerad över idiotiska beslut.
Jag undrar hur det ska gå med demokratin i framtiden. Vem kommer att vilja? Det kanske inte alls så att 40-talisterna får mindre makt när de går i pension, det kanske tvärtom är så att det bara blir pensionärerna som engagerar sig i politiken.
onsdag 3 september 2008
Absurt mycket kärlek
Ibland går jag nästan sönder för att jag är så kär i henne. Självklart inser jag att jag som förälder ser något annat än det som alla andra ser, och så ska det också vara.
Att ta sitt ansvar
Å vad det är svårt.
onsdag 20 augusti 2008
Vardagsmakt
Istället djupdök jag ner i Gun-Britt Sundströms "Maken". En tegelstenstjock relationsberättelse, som är bättre än det mesta i relationsväg jag läst. Nu har den tagit slut, men Gustav och Martina finns liksom med mig i vardagen ändå. Hur gör man för att leva ihop med någon överhuvudtaget? Vad gör man om den man älskar älskar en för mycket? Går det att ha en relation där man inte ständigt redovisar vart man är på väg - eller kan man ha en relation där man redovisar allt, inklusive otroheten? Det handlar om makt i stort och smått - den makt som människor har över varandra i vardagen, medvetet eller omedvetet. Inga ord gör boken riktigt rättvisa, den är för bra för det. Dessutom är det härligt med samtidsbeskrivningen av 70-talets studentmiljö. Läs - den finns som pocket.
måndag 18 augusti 2008
Rötter
Helgen: besök av mina föräldrar och syster ("moster Malin"). Lek och bus, mat och fika, lekplatspromenad och citybesök med världens längsta bokbord och Smolianskyutställning på Kulturhuset. När de åkt hem och jag fick telefonbesked om att de kommit hem sa Minna upprört: "nej, jag vill ha dom i min hemma". Det var väl ett gott omdöme om något.
Nu ska jag äntligen ta tag i mina tusentals lagrade digitala bilder. Nu ska det bli ordning och reda. Och så ska jag äntligen sätta igång med de fotoprojekt jag drömt om att göra med en digitalkamera. Tack för den inspirationen, Smoliansky och Jenny.
torsdag 14 augusti 2008
Nu är vi i tidningen igen
På sidan 5 finns vi, både jag och Minna.
onsdag 6 augusti 2008
Aldrig mer sommardagis
Imorgon får hon vara hemma med farmor och på fredag är jag hemma med henne. Nästa år blir det en annan sommarplanering, även om det var skönt med gemensamma semesterveckor så länge de varade.
tisdag 5 augusti 2008
Bok-shopaholic
Läsning som fritidsintresse? Nej, det är ett grundläggande fysiskt behov. Utan läsning inget liv.
tisdag 22 juli 2008
Sommar på jobbet
Men jag har återupptäckt hörlurar och webbradio. Nu lyssnar jag ikapp mig på alla sommarprogrammen, och njuter av musik som andra valt av en anledning och av andras mer eller mindre intressanta erfarenheter och budskap. Finns det någon bättre programidé? Varför inte köra den året runt?
För övrigt är det ganska skönt att få tänka lite ostört, både på jobb- och privatsaker. Och le åt Minna arm runt min hals imorse - min lilla plutt, som förut skrek "bort bort" när man ville kramas, har nu blivit så oerhört gossjuk.
onsdag 9 juli 2008
Jippi, jag skriver igen
Dessutom har jag spanat runt lite efter skrivarkurser och annat för att peppa mig själv att fortsätta så. Och så hamnade jag på Vulkan som jag tänkt besöka länge, men det har ständigt glömts bort. Det är en fantastisk idé att alla som vill kan göra sina manus tillgängliga för andra i bokform utan att behöva betala för det.
www.vulkan.se
tisdag 8 juli 2008
Räddningsexpeditioner
I vår torpsemester ingick två räddningsaktioner av fladdermöss som ramlat ut ur boet i vindsutrymmet. Inflygningsbanan var inte inomhus, så det var i stort sett enbart trevligt att ha de minst femtio små fladdermössen som husdjur. Det luktade lite sumpaktigt illa när man passerade kortsidan av huset, men det var okej.
Fjärde morgonen hittade jag en liten klump när jag var på väg till duschen. Först trodde jag att det var en död nyfödd fladdermus, men när resten av familjen var ute och beskådade den hade den flyttat på sig. Så under stort tumult lyftes den upp på ett papper och klättrade så småningom in i boet igen. Nästa morgon hände samma sak... men med en annat fladdermusexemplar, enligt min detaljfokuserade make.
Båda verkade väldigt lugna och nöjda med att bli upplyfta. Lite guldstjärna åt oss som livräddare kanske?
Stuglivsminnen
Vi har levt ett förhållandevis enkelt lantliv i ett par veckor, i ett torp utanför Gamleby, Västervik på ostkusten. Vant oss vid att koka diskvatten, att duscha kort och intensivt och att "banka myror" (smälla flugor och bromsar) dagarna i ända. Härligt att kliva genom ytterdörren rakt ut i gräset - även om Minna ibland sprang för livet ifrån de hemska fjärilarna som ständigt anföll henne.
Några bildminnen av varierande fotografisk kvalitet finns här. Bäst av allt: frånvaron av onödiga prylar, den underbara sandstranden, Minnas glädje över att bo i huset samt våra husdjur (mer i nästa blogginlägg). Något som hade kunnat vara bättre: vädret första veckan, annars blev det över förväntan. Största minuset var väl i så fall att vi var tvungna att åka hem...
söndag 22 juni 2008
Rörlighetens vedermödor
Just nu känns det som om hela vårt hem håller på att stuvas in i Saaben för att imorgon transporteras iväg till vår hyrda stuga utanför Västervik. Och jag förvånas återigen över det faktum att jag för ett antal år sedan hade i stort sett allt jag behövde i en stor och en liten ryggsäck - i nästan ett halvår. Mission impossible numera.
Karin Boye skriver ju att det är färden som är mödan värd. Men för mig hägrar nog målet snarare än packningen och många timmars bilresa. Däremot läääängtar jag efter en stor trädgård. En gång i framtiden ska jag ha en sån, med hängmattan Bästa Siesta och djupcerisa pioner.
onsdag 11 juni 2008
Genustankar med anarki-touch
2. Igår diskuterade vi styrdans på jobblunchen. Jag delgav mina ytterligt negativa syn, som till stor del baserar sig på detta och grundade sig redan i mellanstadiet: varför är det alltid killen som ska föra och tjejen som snällt ska följa med? Vi har kommit rätt långt i jämställdhetsdebatten och samhället, men just här finns det liksom inga tvivel i folks ögon. Det bara "är" så, blir svaret. Det godtar jag inte. Ska fundera på vilka åtgärder jag är beredd att ta för att få igång debatten i frågan.
Ja, så nu har jag ytterligare spätt på mitt rykte som anarkist på jobbet också, ett rykte som startade på vår senaste jobbkonferens under en gruppövning.
onsdag 28 maj 2008
Tur och turer
Vi har varit på lantligt besök hos mina föräldrar i Nora i helgen. Igår var jag i Helsingborg med jobbet, vilket också var trevligt. Men det trevligaste med gårdagen var att J skrev på anställningskontrakt med ett nytt jobb. Ett jobb med kontorstider! Dagtid måndag till fredag! Det är ofattbart lyxigt att jag snart ska sluta vara ensamförälder varannan helg. Och att det ska vara möjligt att ha en aktivitet en gång i veckan utan att tvingas ha barnvakt minst varannan gång.
Det kändes som en så bra dag att jag köpte en trisslott, men lite mer än de 25 kr jag fick hade jag hoppats på.
Gå tunnel
måndag 19 maj 2008
Besök i sim-hall
Nåväl: i lördags var vi i Tibblehallen och badade. Det var mer uppskattat än jag hade trott och Minna ville hoppa från trampolinen direkt: "Minna hoppa där!". Jag kände mig som en hopplöst bromsande förälder som förklarade att hon först ska lära sig simma, sen går det bra. Det ledde till att hon hemma för pappa förklarade "nä Minna kan".
Superskönt med entusiasm i alla fall, tycker en som avskyr att få huvudet under vatten och har traumatiska minnen från badhusbesöken med skolan.
lördag 17 maj 2008
Till försvar för antidepp-mediciner och bokstavsdiagnoser
Vad är det som är så konstigt med att hjärnan behöver börja fungera normalt igen om man mår dåligt i själen? Hjärnan är väl trots allt en del av kroppen, såvitt jag vet. Visst, jag skulle önska att man kunde vara öppen mot alla med hur man mår och att man kan vara hemma och vila i ett par veckor om man är så psykiskt slut att man inte kommer ihåg vad man gjorde för fem minuter sen, men samhället ser ju inte riktigt ut så.
Jag skulle också önska att varje individ fick vara just en individ, och bli acccepterad som man är och trivas i skolan och sedan få ett jobb och vänner och familj oavsett vilka egenskaper man har, men så ser det ju inte heller ut riktigt.
Tills den ideala verkligheten finns tror jag att både SSRI-preparat och diagnoser är till nytta för väldigt många. Och med hjälp av dem orkar kanske fler arbeta för att förändra verkligheten.
måndag 5 maj 2008
lördag 26 april 2008
Ut i naturen-dagen
onsdag 16 april 2008
Bok som inte släpper taget
Jag är inte ensam om att tycka att den är fantastisk, men jag kan inte låta bli att tipsa om den även jag: Flyga drake av Khaled Hosseini. Nu finns den även som film, men jag tror faktiskt att jag vill bevara mina egna bilder eftersom boken i sig är så "filmisk". Att läsa den är som att kliva in i en annan verklighet, med både goda och onda upplevelser.
Men jag undrar om det är så att jag har glömt, eller att jag aldrig har vetat, hur vidrigt talibanstyret i Afghanistan var. Vilket alternativ var det? Hur många etniska rensningar och terrorvälden är det som jag missar varje dag? Tror inte jag vill veta, men det är en skrämmande insikt.
Boken är däremot inte vidrig, den är enormt mänsklig. Rekommenderas varmt.
Från 3 till 17
Idag fick jag helt oväntat ett paket från min gamla aupairfamilj, med foton på tvillingarna som numera är 17 år gamla. Plötsligt är vi nästan jämnåriga, de små pluttarna och jag... lite svindlande.
söndag 6 april 2008
söndag 30 mars 2008
Veckans tvååringscitat
2. "Minna sitta här, mamma gå - hej då!" Minna som placerat sig mitt i backen ungefär en tredjedel av vägen hem från dagis. Därifrån skulle jag sedan gå ensam hem, och hon stanna kvar.
3. "Åka hem den?" Orolig fråga ifall min vän S skulle åka hem istället för att följa med ut på promenad. Så går det när man ännu inte lärt sig säga hon och han - det kan lätt låta lite nedlåtande, men ska snarast tolkas tvärtom.
måndag 10 mars 2008
Vintern rasat...
Under vår semestervecka på Stensta gård utanför Norrtälje skedde övergången från vinter till vår. Fascinerande.
Och under tiden byggde jag duplo- och klosstorn i det enorma lantköket, gjorde små fotoutflykter, proppade i mig fikabröd från Sveriges bästa café och varvade läsning av Hemmets veckotidning med Ove Wikström framför braskaminen.
tisdag 26 februari 2008
Curling hemma och på jobbet
För övrigt tänker jag en del på diskussionen om curlade män, både i hemmet och arbetslivet. Bland annat har DN skrivit om det på sistone, om Gunilla Bergensten som skrivit en omtalad bok om att säga upp sig från jobbet som familjens projektledare:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=742467
Men jag undrar jag om curling-tendensen gäller enbart i hemmet. Jag tror att kvinnor curlar ganska bra även i arbetslivet. Och det skulle bli en betydligt större förändring på en arbetsplats om hälften av kvinnorna försvann än om hälften av männen försvann. För kvinnor är så sanslöst tränade i att vara duktiga och effektiva och behövda.
När jag fick i uppdrag att lista personer jag beundrar kom jag fram till att det inte fanns en enda man på den. Jag beundrar människor som lyckas ta sig framåt trots att livet sätter krokben för dem hela tiden - och det tror jag drabbar kvinnor betydligt mer än män.
Dags att insatser ger utdelning även på jobbet. Sluta curla - kräv det lönepåslag du förtjänar, och jobba inte mer än en man som har jämförbar lön. (Förtydligande: Jag säger det både till mig själv och alla andra.)
söndag 24 februari 2008
Bättre än minnet
fredag 22 februari 2008
Nyväckt historieintresse
Det roliga är att jag börjar tycka att historia är spännande. Troligtvis beror det på att man numera har lärare med genus- och maktkunskaper, som inte fokuserar enbart på vad de mäktiga gubbarna sysslade med. Dessutom har jag fått en väldigt kreativ hemtentauppgift: att skriva en populärvetenskaplig artikel om hur kyrkosynen har förändrats från 1800-talet till idag, och vilka ideal den speglar. Ingen liten uppgift, men den ger mig lust att göra det bra.
fredag 15 februari 2008
Ohjärtlig förlust
Tappade bort min förlovningsring. Det var en väl vald dag, eller hur?
onsdag 13 februari 2008
Böcker om jobb och livskarriär
- Fångad av arbete - Lena Nevander Friström. Lägger fokus på arbetsnarkomani, så det är klart att den ger en ganska negativ bild av arbetets betydelse. Särskilt de mer medicinska vinklarna tycker jag är väldigt spännande.
- Din nyckel till livskarriär - Nina Jansdotter & Kristian Borglund. En väldigt handfast bok för att man själv ska fundera och få verktyg för att börja förändra genast. Lite för handfast för mig, som tycker om lite djupare resonemang lite här och var.
- Vad vill du - egentligen? - Erica Falkenström. Utan tvekan min personliga favorit. Genomtänkt, med härligt språk och resonemang som jag köper nästan fullt ut. Jag hade velat skriva den själv.
söndag 10 februari 2008
Arbetets döttrar (och alla andra)
Jag tänker lite extra mycket på det när jag hamnar i en vild debatt om vårdnadsbidrag på ett diskussionsforum på nätet. Självklart har jag varit emot det sen urminnes tider, det hör liksom till partiboken. Men varför ska man bara kunna vara stolt över det jag gör när man arbetar, och möjligen som tränare åt barnens hockeylag, och inte över andra saker man vill med sitt liv?
Det är en lite omtumlande insikt att jag faktiskt inte kan säga att jag är helt emot vårdnadsbidrag.
Minnas dagis är helt underbart och jag vill absolut inte vara hemmafru. Men det finns ju de som tycker att det är jättejobbigt att lämna sina barn på dagis och själva gå till ett annat jobb (kanske till och med i stort sett samma jobb). Såna som älskar familjelivet i stort sett 24 timmar om dygnet. Att man kan få liite extra betalt för att vara hemma med sitt barn i ett år extra kanske inte är någon världskatastrof vare sig för arbetslinjen, pensionspoängen, feminismen eller barnets väl och ve. Det kanske till och med kan ge gladare familjer ibland. Och DET tror jag smittar av sig på alla.
onsdag 30 januari 2008
Nä killa
Och hon pratar, pratar, pratar. Ett av favoritorden just nu är, inte helt oväntat för en tvååring, nej. Det kan man säga i alla möjliga sammanhang. Och det funkar utmärkt istället för ordet "inte", vars innebörd ännu inte verkar helt klar. "Nä äta", "nä sova", "nä ta", "nä blöja" och så vidare.
På kalaset försökte gudmor kittla Minna på benet. "Nä killa" blev det självklara svaret.
Men den uppblåsbara krokodilen var en storfavorit.
tisdag 22 januari 2008
Oaser i tillvaron
Jag har dansat västafrikanskt förr i ett par omgångar. Nu valde jag något nytt: orientalisk med afroinspiration. Efter några trevande första minuter, då jag inte vill möta min spegelbild och de kontorsstela axlarna protesterar å det ihärdigaste, är jag fast. Plötsligt rör sig fötter och händer utan att jag ens bett dem om det, och det är nästan så att jag känner mig lite exotisk och sensuell någon stund då och då.
Tack för att ni finns, alla som står bakom såna oaser. Ni som vågar släppa taget om era nio-till-fem-jobb och satsa, och göra oss andra lyckliga ett par timmar i veckan.
Inledd åtgärdsplan
Under vecka tio ska vi hyra ett stort hus för att bara vara i, och göra det som faller oss in. Inga datorer, inget jobb, inga måsten. Det låter för bra för att vara sant. Och min chef har sagt ok till att jag är ledig.
Bara drygt fem veckor kvar!
måndag 21 januari 2008
Hjärnstrejk
På måndag ska jag till företagshälsovården för en hälsokontroll - och då tänker jag ta vara på tillfället och höra vad de säger om saken.
Å andra sidan - alla småbarnsföräldrar är stressade. Och jag är tillsvidareanställd med en förstående chef och har en man som tycker lika mycket om Minna som jag gör. På något sätt känns det förmätet att gnälla.
I dagarna har jag läst Lena Nevander Friströms bok Fångad av arbete, som handlar om tecken på arbetsnarkomani. Den innehöll en hel del spännande, till exempel att man kan bli beroende av stresshormoner - kräva adrenalinkickar för att fungera normalt, helt enkelt. Det är jag, definitivt.
tisdag 15 januari 2008
Nybörjartur
Det var nog nybörjartur, men jag känner mig rätt nöjd efter min första riktiga oljemålningsövning. Och det är så otroligt kul! Däremot är det ingen särskilt barnvänlig syssla, har jag insett - farliga ämnen, kladdiga färger som inte går bort, stort behov av utrymme och dessutom tar det en evighet innan målningarna torkar. Hm. Ska gå på Kreatimas materialvisning om ett par veckor för att få lite tips.
torsdag 10 januari 2008
Människovärde
Jag läser just nu Vävarnas barn av Per-Anders Fogelström. Tvekade länge innan jag gav mig på något så till den milda grad pretentiöst, men efter en liten starttröskel är jag nu fast i 1700-talets Stockholm. Att kunna beskriva en historisk miljö så levande - jag är otroligt imponerad. Och jag lär mig så mycket hela tiden, och gråter, skrattar och känner igen mig om vartannat. Tänker en del på klimatdebatten som pågår överallt när jag läser att sopor nästan inte förekom bland de fattigare. Inget fick förfaras, inget hade man råd att skaffa, inget ägde man. Hur är det möjligt? Det går liksom inte att tänka sig in i den tillvaron. Och så problematiseras ämne efter ämne i form av personer som beskriver det: klassystemet, relationer, könsroller, föräldraskap, handel, fackföreningar. Jag är jätteglad att jag vågade mig på den. Och man kan dra väldigt många paralleller till dagens värld, både här hemma och i u-länder.
Sen läste jag i jobbet en undersökning där det framgår att nästan hälften av alla boende på landets äldreboenden inte får bestämma själva när de får gå och lägga sig. Och en tredjedel eller nåt sånt får inte bo med sin partner trots att de vill det. Är det människovärdigt? Är det valfrihet? Dags att fixa det, alliansen.
lördag 5 januari 2008
Hemmadagar
Bygga med duplo vill hon för det mesta. I eftermiddag ska vi kanske åka till stan en sväng (om Minna vill...)
Själv känner jag mig ganska kreativ just nu, experimenterar lite både med nya kameran och med oljefärger. Att jag inte provat det förr! Akvareller lämnar mig alltid bara med ett blött buckligt papper, eftersom jag vill använda mycket färg och bättra på efterhand. Men oljefärger ger ju helt andra möjligheter. Jag är verkligen inte bra på det, men det är roligt!