söndag 28 juni 2009

Världens godaste sommarsaft


...gjorde jag igår kväll. Doften när man kokar den är helt obeskrivlig, man skulle vilja konservera själva tillagningsdoften och spara till i höst...

Här kommer receptet!

1 kg rabarber, späda
1 l jordgubbar
8 dl vatten
2 dl socker per l avrunnen saft

Skär rabarbern i bitar och rensa jordgubbarna, dela de stora. Koka upp vattnet, lägg i rabarber och jordgubbar och koka i en kvart tills allt tappat färgen och börjar bli lite mosigt. Häll upp i silduk, låt självrinna i en halvtimme.

Mät hur mycket saft det blev, och koka upp den tillsammans med lagom mängd socker. (I det här receptet är det bara en tredjedel så mycket socker som i grundreceptet, så om man vill ha "traditionell" sötsaft som håller sig i en evighet kan sockret ökas på. Men jag vill ha en fruktig och fräsch sort, och fryser hellre en del av saften så att den håller sig.) Koka i 5-10 minuter, ta bort skummet och häll upp saften i väl rengjorda flaskor, eller burkar om den ska frysas.

Smaskens, och 100-procentig sommarsmak!

Inga kommentarer: