tisdag 15 februari 2011

Att bygga ett samhälle

En utgångspunkt i Kometprogrammet, föräldrautbildningen med syftet att minska antalet konflikter i hemmet, är att man som förälder ska ge mindre uppmärksamhet åt det oönskade beteendet och mer uppmärksamhet åt det önskade. I Ann Heberleins bok om ansvar skriver hon att de som mobbar ofta får mer uppmärksamhet än de som mobbas, de i klassen som stökar får mycket mer tid än de som gör det de förväntas göra. Nej, det är inget nytt i det här.

Men: här hemma på kvällen sitter vi i soffan och börjar prata om fotbollshuliganer och övervakningskameror, av någon anledning. Samtalet går vidare och vi hamnar bland brottslingar och fängelsestraff. Och jag tänker att det är likadant här: det är de som bryter mot reglerna som uppmärksammas, som strålkastarljuset riktas mot.

Kanske borde de som följer reglerna uppmärksammas mer - som samhällsmedborgare, medskapare av samhället? (Kanske är jag amerikansk i tanken här. Vet inte. Men det satte igång nya tankeprocesser i alla fall.)

Antagligen sitter dagens lunchsamtal kvar i mig, funderingar med vännen S på hur utvecklingen i samhället egentligen kommer att gå. I vilken riktning går vi? I skrivande stund dök Nina Björks text från gårdagens DN upp i medvetandet också: Vi är inte vårt marknadsvärde. Läsvärd - och handlar i högsta grad om vad det är att bygga ett samhälle. Vad kan öka viljan att göra det?

Inga kommentarer: